(Oct. 1561 - Londen 20 Sept. 1586) was het hoofd der laatste grote samenzwering ten gunste van Maria Stuart, koningin van Schotland. Hij was een zeer rijk en vurig R.K. edelman, die als page van lord Shrewsbury en overbrenger van brieven aan de in gevangenschap verkerende Maria Stuart, met haar in aanraking was gekomen.
In 1580 was hij te Londen en werkte er in een geheim gezelschap ten bate der Jezuïeten. Dit werd ontdekt en hij moest in 1582 vluchten. In Frankrijk kwam hij in aanraking met vele ballingen, die samenspanden om het Rooms-Katholicisme in Engeland te herstellen en Maria Stuart op de troon te brengen. In Apr. 1586 werd een nieuw plan voor haar bevrijding beraamd en hierin werd Babington betrokken, o.a. door John Ballard, een priester, die al langer met dergelijke plannen bezig was. Elizabeth zou daarbij uit de weg worden geruimd. Babington stelde zich in verbinding met den Spaansen gezant te Londen, wisselde brieven met Maria en ontving een antwoord, waarin zij op Babington’s plannen inging, zonder het moordplan zelf uitdrukkelijk te billijken, doch minister Walsingham had niet alleen de draden der samenzwering in handen, hij deed zelfs door zijn handlangers de samengezworenen aansporen, om hun plan ten uitvoer te brengen.
Toen alles gereed was, liet hij Babington en zijn medeplichtigen in hechtenis nemen. Babington bekende schuld en werd, met enige medeplichtigen, wreed ter dood gebracht. Maria Stuart’s latere veroordeling was vooral gegrond op de brief, die zij aan Babington zou hebben afgezonden, terwijl zij tot het laatste ogenblik toe ontkende, dat ooit zulk een brief door haar of op haar last was geschreven of althans, dat zij het moordplan had goedgekeurd. Haar vrienden hebben dan ook steeds volgehouden, dat deze brief afkomstig was van Walsingham, die daarin een middel vond om de koningin ten val te brengen, welke beschuldiging echter niet bewezen is.Lit.: J. H. Pollen, Mary Queen of Scots and the Babington Plot (documenten, Publ. of the Scottish Hist. Soc., 3e serie, III, 1922); Kervijn de Lettenhove, Marie Stuart, I (1889); L. Pastor, Geschichte der Päpste im Zeitalter der Kath. Ref. u. Restauration, X (Sixtus V).