Einsiedel is de naam van een adellijk geslacht uit Saksen, waarschijnlijk gesproten uit dat der heeren non Gnandstein. dat reeds in de 13de eeuw bloeide. De stamboom neemt echter een aanvang met Konrad von Einsiedel, van wiens 4 zonen de tweede in den slag bij Aussig (16 Junij 1426) gevangen genomen werd, waarna hij eene reis deed naar het Heilige Land, 20 jaar in Turksche gevangenschap doorbragt, en in 1455 terugkeerde. Zijn achterneef Hildebrand I von Einsiedel, geboren in 1435, overleden in 1507, bragt den 26sten Augustus 1465 het verdrag van scheiding tot stand tusschen keurvorst Ernst en hertog Albrecht, waardoor de beide hoofdlijnen van het Saksische Huis ontstonden. De tweede zoon van Hildebrand I was onder den naam van Heinrich Hildebrand II een vriend van Luther, en van zijn 9 zonen waren 4, namelijk Heinrich, Haubold, Hildebrand en Abraham de stamvaders der lijnen Sahlis, Scharfenstein, Gnandstein en Syhra.
Eerstgemelde lijn is in 1763 uitgestorven, terwijl de 3 andere nog bestaan. Genoemde Haubold von Einsiedel, geboren in 1521, overleden in 1592, was kanselier van keurvorst August en van Christian I van Saksen. Door zijne kleinzonen verdeelde zich deze tak in de nog bloeijende lijnen Scharfenstein en Wolkenburg. Deze laatste telt een groot aantal beroemde mannen. Haar stichter, Rudolf Haubold von Einsiedel († 1654), een vriend der wetenschap, had een zoon Hans Haubold († 1700), die de heerlijkheid Reibersdorf en hierdoor zitting in de Saksische Eerste Kamer verkreeg. Zijn oudste zoon Johann Georg von Einsiedel (†1760) was Saksisch hofmaarschalk en werd in den rijksgravenstand opgenomen. Zijne zonen waren de stamheeren van den ouderen en jongeren grafelijken tak. Tot den eersten behoorde Johann Georg Friedrich von Einsiedel († 1811), die het ambt van minister bekleedde.
Zijn oudste zoon Georg von Einsiedel († 1840) was geruimen tijd gevolmagtigde aan het Russische Hof en overleed kinderloos, waarna het leen werd toegekend aan zijns broeders zoon Kurt Heinrich Ernst von Einsiedel (geboren 1811), het tegenwoordig hoofd der lijn en lid der Eerste Kamer. De stichter van den tweeden tak (Wolkenburg en Mückenberg) was graaf Detlew Karl von Einsiedel († 1810), Saksisch minister en geheimraad. Zijn jongste zoon Detlew von Einsiedel, geboren in 1773, bekleedde onderscheidene staatsambten, werd in 1813 tot minister en staatssecretaris benoemd, vergezelde den Koning naar Leipzig, Berlijn en Presburg, leidde de onderhandelingen op het Congrès te Weenen en verwierf meer en meer de gunst des Konings, die hem met de portefeuille van Buitenlandsche Zaken en met het opzigt op de kunstverzamelingen te Dresden belastte. Ook onder diens opvolger had hij grooten invloed op de aangelegenheden des lands, doch zijn tegenstand tegen alle hervorming en zijne willekeurige handelwijze maakten hem gehaat bij het volk, zoodat hij in 1830 zijne betrekking moest nederleggen. Hij overleed op zijne goederen den 20*t™ Maart 1861. — Tot den niet-grafelijken tak der lijn Scharfenstein behoorde Friedrich Hildebrand von Einsiedel, geboren den 30sten April 1750. Deze rijkbegaafde man was opperhofmeester van de groothertogin Louize van Saksen-Weimar en behoorde tot den dichterlijken kring van het Hof te Weimar. Op het gebied der dicht-, toon- en tooneelkunst wedijverde hij met de meest-beroemde mannen van zijn tijd, bewerkte onderscheidene stukken van Calderon schreef „Grundlinien zu einer Theorie der Schauspielkunst (1797)”, alsmede eene dichterlijke vertaling van Terentius, en overleed den 9den Julij 1828.