Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 02-07-2018

Carretto (Francesco Xaverio, markies del)

betekenis & definitie

Carretto, minister van Policie te Napels, omhelsde in den aanvang dezer eeuw de krijgsdienst en werd spoedig bevorderd. Hoewel hij tot de Carbonari behoorde, nam hij geen deel aan de omwenteling van 1820 en werd om die reden door koning Frans I benoemd tot inspecteur-generaal der gendarmerie.

In die betrekking dempte hij in 1828 een opstand, die in Cilento was uitgebarsten, waarna hij het stadje Bosco in asch legde, er eene schandzuil deed oprigten en 20 personen, onder welke zich een 80-jarige grijsaard bevond, door beulshanden liet ombrengen. Hierdoor verwierf hij wel is waar den haat des volks, doch tevens de gunst van het Hof, zoodat Ferdinand II hem in 1831 tot minister van Policie benoemde. Hij vleide den zwakken Koning en bezorgde op die wijze aan de gendarmerie een onbeperkten invloed. Met bloedige gestrengheid beijverde hij zich, om iedere volksbeweging te beteugelen, en toen er zich in 1837 eene op Sicilië openbaarde, deed hij er, hoewel bij zijne komst de orde teruggekeerd was, meer dan 100 personen ter dood brengen. Aan den biechtvader des Konings, den Jezuïet Cocle, vertrouwde hij de zorg toe voor de schandelijke verwaarloosde gevangenissen, en tegen den minister van Justitie Parisio gaf hij een naamloos vlugschrift in het licht, getiteld „Sedici anni”, waarin hij den lezer een diepen blik vergunde in het ellendig bestuur des Koningrijks. Toen in 1846, bij de troonsbeklimming van Pius IX, een tijdperk van hervorming scheen aan te breken, trad hij aanvankelijk op als een tegenstander van de nieuwe denkbeelden, doch na de revolutie in Calabrië (1847) poogde hij zich met de liberalen te verzoenen en rigtte tot zijne ambtgenooten en den Koning het verwijt, dat

de weg der hervorming nog niet was betreden. Na de volksbeweging echter van Januarij 1848 deed de Koning, op aansporing der vijanden van Carretto, dezen in hechtenis nemen en zond hem in ballingschap naar Frankrijk. Niet zonder levensgevaar bereikte hij Marseille, en schoon hij zich later weder te Napels vestigde, bleef hij van het staatstooneel verwijderd.

< >