Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 19-03-2018

Bouquet

betekenis & definitie

Bouquet is een Fransch woord, dat wij door bloemruiker vertalen. Intusschen ge­bruikt men het ook, om den geur van wijn aan te duiden. De stof, die aan den wijn het bouquet mededeelt, is een mengsel van oenant-aether (wijnbloem-aether) en alkohol.

Volgens Anthon moet men de geuren van wijn onderscheiden in algemeene en bijzon­dere. Deze laatste zijn weder verdeeld in 2 hoofdgroepen, namelijk van die, welke reeds aanwezig zijn in de druiven en andere vruch­ten , waaruit de wijn bereid wordt, — en van die, welke bij de gisting ontstaan. De groep der eerste vormen de aromatische, die der laatste de bouquet-wijnen. De wijnen van muskaat- en Isabella-druiven, van fram­bozen enz. zijn aromatisch, terwijl andere soorten van druiven, aardbeziën, kruisbes­sen, morellen enz. bouquet-wijnen leveren. Het namaken van het natuurlijk bouquet is eene hoofdzaak bij de wijnvervalsching.

< >