Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 12-01-2018

Atermoyement

betekenis & definitie

Atermoyement, een Fransche regtsterm, welke een uitstel van betaling beteekent, door den schuldenaar verkregen, ’t zij door eene overeenkomst met zijne schuldeischers, concordat geheeten, of door eene uitspraak van den regter. Het Fransche wetboek, de Code Napoleon, dat tot October 1838 ook hier te lande van kracht was, gaf in het verleenen van zulk een uitstel ruimer magt aan den regter, dan het heden geldend Nederlandsch Burgerlijk Wetboek. De algemeene regel in beide wetten is, dat de schuldenaar zijne schuld moet voldoen op het bij de overeenkomst bepaalde tijdstip, en bij gebreke van tijdsbepaling op het oogenblik, dat de voldoening gevraagd wordt. Verder is geen schuldeischer gehouden, de betaling van 't verschuldigde bij gedeelten aan te nemen. Nu gaf de Fransche wet den regter de bevoegdheid, om den debiteur evenwel gedeeltelijke aflossingen toe te staan, en tevens om, wanneer eene der partijen niet voldeed aan hare verpligting, in het algemeen voortvloeijende uit eene wederkeerige overeenkomst, alsnog aan haar een termijn te gunnen, binnen welken zij hare nalatigheid kon herstellen.

De Nederlandsche wet is niet zoo vrijgevig jegens de nalatige schuldenaars, omdat het haar ongeoorloofd voorkomt, den regter de vrijheid te geven, om de heiligheid der overeenkomsten tusschen de burgers te schenden, en alzoo een gezag in het leven te roepen, dat meer geldt dan de uitgedrukte wil van de partijen zelve. Alleen voor het geval, dat in wederkeerige overeenkomsten, waaruit voor beide partijen verpligtingen voortvloeijen, de ontbindende voorwaarde niet met zooveel woorden staat uitgedrukt, dat is: wanneer niet expressis verbis is opgenomen dat bij nalatigheid van eene der partijen de ontbinding der overeenkomst kan gevraagd worden, staat het den regter vrij, om, naar gelang van omstandigheden, aan hem, tegen wien de ontbinding in regten wordt gevraagd op zijn verzoek, een termijn te gunnen van niet langer dan ééne maand, om alsnog aan zijne verpligting te kunnen voldoen.

Uitstel van betaling aan alle schuldeischers tegelijk kan in sommige gevallen aan den schuldenaar verleend worden door Surseance van betaling (zie aldaar).

Over het accoord, door de schuldeischers aangenomen en door den regter gehomologeerd, waardoor de staat van faillissement wordt opgeheven, en de schuldenaar bevrijd wordt van de betaling van een deel zijner schulden, zie onder Faillissement.

< >