Reeds van de vroegste tijden af heeft de mens, zodra hij zich zover ontwikkeld heeft, dat hij zich in vaste woonplaatsen vestigde, ook de behoefte gevoeld aan een plekje grond bij zijn woning, waar hij, onbespied door vreemden, in de vrije natuur kon zijn. Mèt den huizenbouw heeft zich ook de tuinaanleg ontwikkeld en de bouwkunst heeft reeds in de oude tijden ook de tuinarchitectuur naast zich gekend.
Bekend zijn uit de Oudheid de hangende tuinen van Semiramis, de tuinen van Cleopatra enz. Ook de Romeinen hadden mooi aangelegde tuinen.Na den val van het West-Romeinse rijk ging de zorg voor de tuinen sterk achteruit. alleen in Spanje bloeide zij in den z.g. „Morentijd”, omstreeks 1000.
In den tijd van de Renaissance kwam ook de tuinarchitectuur tot grote ontwikkeling, vooral in Italië, waar prachtige tuinen, liefst in geometrische vormen, werden aangelegd. In Frankrijk werd deze Italiaanse stijl overgenomen door den tuinarchitect Lenôtre, die o.a. de tuinen in het park van Versailles ontwierp.
In de 18de eeuw ontstond, allereerst in ons land, een nieuwe vorm van tuinaanleg: de „Nederlandse tuin”, die eveneens regelmatig van grondvorm was, maar als nieuwigheid bracht het snoeien van hagen in allerlei grillige vormen als vogels en andere dieren. Deze stijl is nog niet geheel verdwenen; sommige Aalsmeerse en Boskoopse kwekers leggen zich nog steeds toe op het kweken van dierfiguren.
Een heel anderen stijl dan van de Italiaanse, Franse en Hollandse tuinen hebben de oud-Chinese tuinen, Reeds in de oudste tijden der Chinese beschaving legde men zich bij den tuinaanleg toe op de nabootsing der natuur in het klein; men maakte een grote verscheidenheid van kunstmatige rotsen en watervallen, ruïnes, vijvertjes, bruggen, tempels en kronkelpaden. De grondgedachte van dezen stijl is veel later ook in Engeland toegepast, vooral door tuinarchitecten als Whately en Kent, die ook bij het aanleggen van hun tuinen de natuur tot voorbeeld namen.
In de laatste jaren hebben veelal bloeiende borders en rotstuinen de stijvere perken enz. van vroeger vervangen.