Je hebt natuurlijk allemaal wel eens genoten(?) van suikerwater. Je weet ook, dat je dat maakt door in warm water suiker op te lossen.
Nu moet het echter ook mogelijk zijn, die suiker weer uit het water terug te winnen.Misschien hebben jullie zelf wel eens gezien, dat zich in het suikerwater, als het afkoelde, weer suikerkristalletjes vormden.
Dat komt, omdat in koud water minder suiker opgelost kan zijn dan in warmwater.
Als men nu nog het water laat verdampen, zullen er steeds meer kristallen in de overblijvende vloeistof te voorschijn komen.
Niet alleen in suikerwater, maar in bijna alle mengsels kan kristalvorming plaats hebben. Denk b.v. maar eens aan hetgeen ik jullie vertelde over het uitkristalliseren uit het magma van verschillende mineralen.
Ook in een enkelvoudige vloeistof kunnen kristallen ontstaan, wanneer namelijk die vloeistof een temperatuur krijgt, waar beneden de vloeibare vorm niet mogelijk is. Denk maar aan water, dat gaat bevriezen.
Ook de bekende ijsbloemen op de ruiten in den winter zijn niet anders dan vormen van ijskristallen. Zie ook: Kandij.