Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Kandij

betekenis & definitie

is zuivere, gekristalliseerde suiker, die je zelf makkelijk kunt maken. Als je kans ziet wat riet- of bietensuiker (dus geen vruchtensuiker, die' doet het niet!) van je moeder los te krijgen, ben je met wat geduld gauw klaar.

Je lost suiker in kokend water op en voegt zolang nog telkens wat suiker toe, tot je stroopje oververzadigd is. Je giet het uit in een aarden schoteltje, waarin je tevoren wat draadjes wit garen gespannen hebt.
Als je nu alles rustig een dag of wat laat staan, zul je bemerken, dat zich aan de draadjes suikerkristallen afzetten, die gaandeweg klontjes vormen, terwijl het vocht verdwijnt. De klontjes noemt men kandij; ze smaken fijn!

< >