Alweer een woord, dat natuurlijk iets te maken heeft met snijden of knippen. Een coupure noemt men ten eerste een doorsnijding van een stuk land, die gemaakt wordt, om het water te doen weglopen. In de oude vestingbouwkunde maakte men in de vestingwerken coupures, om de vesting in gedeelten te kunnen verdedigen.
Verder betekent coupure het weglaten van een gedeelte uit een muziekstuk, opera, toneelstuk of film. Vooral bij films hoor je ’t in den laatsten tijd veel gebruiken.
Wanneer sommige gedeelten van een film niet geschikt worden geacht voor het publiek, omdat ze opruiend zijn of in strijd met de goede zeden of al te politiek getint, dan worden in zo’n film, b.v. door een keuringscommissie coupures aangebracht: de niet geschikt geoordeelde gedeelten worden eenvoudig weggelaten, dus m letterlijken zin uit de filmrol weggeknipt.Ook noemt men in het bankwezen „coupure” de delen, waarin een lening verdeeld is. Zo spreekt men b.v. van een staatslening, verdeeld in „coupures” van ƒ 1000, ƒ 500 en ƒ 100. Er zijn wel eens „coupures” voorgekomen van ƒ 10.000; daarentegen ook van ƒ 50 en, in Engeland zelfs van £ I (toenmaals ƒ12).