OPPERRAAD, Suprème Conseil de France (zie FRANKRIJK). Een Maç. Maç. Hoofdbestuur, dat afgescheiden van het Gr. O. van Frankrijk bestaat, en slechts weinige werkplaatsen onder zijn gebied, maar daarentegen een uitgelezen korps Officieren heeft.
Het beheer is daar niet gelijk in het Fransche G. O., en de Maç. Hoofdbesturen van andere landen, opgedragen aan de Gr.Offic met en benevens de afgevaardigden van de Loges en door deze gekozen (gelijk dit ook middellijk het geval is met de Gr.Offic), zoodat het geheel is gegrondvest op een beginsel van algemeene vertegenwoordiging, dat nergens meer gepast is dan in een Maç. Hoofdbestuur. In den Suprème Conseil integendeel hebben de Loges invloed noch stem. Het Hoofdbestuur wordt levenslang benoemd, de opengevallen plaatsen door de overige leden vervuld, en de zaken zonder medewerking der ?of hare afgevaardigden behandeld, zoodat het geheel is gegrond op een stelsel van onbepaalde oppermagt, en dus meer gelijkende naar het despotieke stelsel der Observantia Stricta, enz.
Veel waren de twisten die er bestonden tusschen dat ligchaam en het Fr. G. O., en hoe vaak ze beslecht werden, even dikwerf braken ze ook weder los, en dat wel met vernieuwde bitterheid; waartoe vooral aanleiding gaf: 1o. dat zich nu en dan eene werkplaats van het eene Hoofdbestuur afscheidde en zich onder de vanen van het andere schaarde, en 2o. dat de Suprème Conseil, volhoudende, dat hij-alleen de bevoegde magt der Schotsche graden is, geene diploma's van het Gr. O., al waren ze van den 33sten graad, in eene van hare ?toelaat, die hooger arbeidt dan in den 18den graad (R. f.), gelijk staande met den 7den van den Franschen Ritus. Het eerste gevolg van eenigen uitgebroken twist was dadelijk, dat de twee Hoofdbesturen elkanders leden en kinderen onderling niet als bezoekers toelieten, en de eigene het bezoek verboden in de werkplD van het andere Hoofdbestuur. Thans zijn ze weer verzoend.
Hoe lang de goede verstandhouding zal duren is niet te voorzien. Bij de bestaande elementen tot twist zal het zeker niet lang zijn. De Broeders van dat gradenrijke stelsel dreven ook handel met de graden, en vooral ook werd dit ten laste gelegd aan een der hoofden van den Suprème Conseil, den Graaf de GRASSETILLY zelf, die, naar men algemeen zegt, een aantal in blanko geteekende diploma's zou hebben ter hand gesteld aan een Br. HANNECART ANTOINE genaamd die ze op de beste wijze moest aan den man brengen, terwijl de winst door beiden zou worden gedeeld. Die Graaf was ook niet slechts in een der menigvuldige twisten van meening veranderd, door dat eene der partijen een wissel voor hem had voldaan, maar bewerkte hij eindelijk, dat een der konkordaten zijn beslag kreeg, tegen een' steekpenning of dusgenaamde belooning van dertig of veertig duizend francs, bij een geheim artikel bedongen (Zie TILLY).