Benaming voor 'Eendenkuiken' of 'jonge Eend'. In die betekenis fries Pyl.
Maar Piel komt ook voor als naam voor 'Eend' of Wilde Eend. De VKc.1618: "Piele. vet. i. end-voghel. Anas."In de Achterhoek wordt het woord voor ‘Eend' aan piel toegevoegd: Piel-ende, Piel-end of Pielaene (ook verbasterd Wiel-ende) [Schaars 1989 p.350]. Hetzelfde woord als in het lemma vinden we in de D volksnamen Wilde Pille en Graue wille (=wilde) Pille voor de Wilde Eend [Wüst 1970] en ws. ook in lets MeCa Pile 'Wilde Eend' (meCa 'bos-') [Priednieks 1989; Wilms 970404,3]. Vgl. ook Spaanse Piel (=Wintertaling) ← en vlaams Moorpiel ←.
ETYMOLOGIE Weijnen 1996: ws. van oorsprong een lokroep. Ook Poel en Pul betekenen (gewestelijk) 'jonge Eend' [vD 1970] en 'poele-poele' is weer een lokroep. Voor gelijke verhoudingen in de naamgeving van de Huishoenders zie sub Haan, Kip en Kiekendief.
Mogelijk is er een overgang geweest van de oeklank naar de i-klank, welke laatste bij het geluid dat Eendenkuikens maken past. Pul zou dan van Lat pullus 'jonge vogel' afkomstig kunnen zijn (hoewel vDE 1993 sub pul ditminderws. acht).