Crexcrex (Linnaeus: Rallus) 1758. Door Aristoteles (384-322 vóór Chr.)
Ortugo-mêtra (letterlijk: kwartel-moeder) genoemd, in verband met de sage dat de Kwartels op de trek werden aangevoerd door een iets grotere, eveneens trekkende vogel, (mogelijk!) de Kwartelkoning.
Houttuyn 1763 hanteert als officiële N naam: Kwartel-Koning. Idem bij Vroeg 1764. Ws. is deze N naam dan al ruimschoots bekend en staat hij ook genoemd in deel V van de Uitgezogte Verhandelingen (1760) [Houttuyn p.280 en eerste bladzijde volgend op de Bladwyzer]. Bij B&O 1822 is het: "De Kwartelkoning, roode Ral." Door Snouckaert 1908 werd in het N de officiële naam Wachtelkoning gehanteerd, ongetwijfeld <D Wachtelkönig. Het was nl. de Zwitser Gesner 1555, die op grond van de veronderstelling dat de Gr vogelnaam Krex (vgl. de wetenschappelijke naam!) een onomatopee moest zijn, de vogel als Kwartelkoning 'determineerde'. Volgens Gesner waren Ortugomêtra en Krex dus verschillende namen voor dezelfde soort.
Kraak 1940 meent dat met de Ortugomêtra ook de Waterral kan zijn bedoeld, aangezien de Kwartelkoning niet in Griekenland broedt. Inderdaad heeft ook de Waterral een enigszins schrapende (zomer)roep (à la Krex), welke voor de (griekse) jagers het vertrek van de Kwartels aankondigde. Sp Guión de Codornices (letterlijk: 'wegwijzer voor de Kwartels'), catalaans Rei de les Guatlles, Guia de les Guatlles (Guatlla 'Kwartel') [Maluquer i Sostres 1981], It Re di Quaglie (Gesner 1555 [Suolahti]) en F [Gesner 1555; Schlegel 1844] Roi des cailles (letterlijk: 'koning der Kwartels').
Dat de Kwartelkoning tot de Ralachtigen behoort was kennelijk bekend aan de naamgevers van E Land Rail (nu officieel Corncrake), D Wiesenralle (nu officieel Wachtelkönig), ijslands Engirella (ijsl engi 'weide', verwant met N enk), en F Râle de genêts. Het element 'Ral' (Râle; de circonflexe hier wijst op een vroegere -s!) gaat (via mf Rascle) terug op Lat ras(i)c(u)lare 'raspen, schrappen, schrapen'. 'Ral' is dus een half-onomatopee, hoogstwaarschijnlijk op de knarsende roep van de Kwartelkoning!
Voor de etymologie van Kwartel zie aldaar. Voor -koning zie sub Koningsarend.