Pyrrhulapyrrhula (Linnaeus: Loxia) 1758. Vinkachtige vogel, waarvan de volwassen een bloedrode borst en buik hebben (vandaar de volksnaam Bloedvink).
De oudste vermelding is Goutvincke (Junius 1581) [Suolahti]. "Goutfinck" bij Gesner (1555 al?; in HG 1669 p.I-122: "Den Güger nennen auch etliche zu Teutsch, Goldfinck, Lobfinck, Bluthfinck, und die Niederländer Goutfinck.") is fout gespeld. Fries Goudfink.Goud en gold zouden beter passen bij 'geel', zoals inderdaad in E Goldfinch voor de Putter Carduelis carduelis, die een gele baan over de vleugel heeft. Mogelijk is de naam Goudvink in N ooit verkeerd toegepast. Een aanwijzing hiervoor geeft de VK (c.1618), waarin Goud-vincke genoemd wordt met de synoniemen Lat 'rubens' en ang. [=E] goldfincke (merkwaardige spelling!). Het eerste bewijst dat men inderdaad Pyrrhula pyrrhula op het oog had, het tweede dat men in de veronderstelling verkeerde dat de Engelsen een soortgelijke naam voor deze vogel hanteerden. Dit laatste is vrijwel zeker een vergissing, aangezien Jackson 1968 in een lange lijst met volksnamen voor de Goudvink (E Bullfinch) er geen enkele noemt waarin het woord 'gold' nog herkenbaar zou zijn, noch geeft Lockwood 1993 in zijn bespreking van E Goldfinch ook maar ergens in de historie de betekenis 'Goudvink Pyrrhula' voor deze. In Noord-Amerika wordt eveneens een aantal Carduelis-soorten met geel in het verenkleed Goldfinch genoemd.
Ook is nog mogelijk dat kooivogelhouders over hun Vinken in termen van goud hebben gedacht. Zie ook sub Paapje.
Houttuyn 1763 noemt de naam als in het lemma. Uit zijn synonymie blijkt dat hij ook inderdaad deze soort op het oog heeft; de geciteerde omschrijving van Linnaeus is echter (buiten Houttuyns verantwoordelijkheid) niet met een Goudvink te verenigen, en ook niet met een Putter!