Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Vruchtensiroop

betekenis & definitie

Hieronder wordt volgens de beschrijving in het Jam- en Limonadebesluit verstaan;

Vruchtensap, vermengd met suikeroplossing. Uitdrukkelijk wordt vermeld, dat appelsap en perensap niet in vruchtensiroop gebruikt mogen worden.

Ook vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn, evenmin andere vruchten, dan die op de verpakking in woorden (andere afbeeldingen zijn toegestaan) voorkomen.

Als conserveeringsmiddel is toegestaan hoogstens 50 mg zwaveligzuur per kg gereed product. Het suikergehalte moet minstens 55 % bedragen en het gehalte aan vruchtensap minstens 30 %, alleen bij ananassiroop mag dit 20 % zijn. Het verwerkte vruchtensap moet voldoen aan de eischen, die gelden voor de zuivere vruchtensappen. Het woord „Vruchten” mag in de aanduiding vervangen worden door den naam van de vrucht die verwerkt is. Wanneer hiervan geen gebruik is gemaakt, moet de naam van de vrucht bij wijze van vermelding genoemd worden, onmiddellijk onder de wettelijke aanduiding.

Voorbeelden van wettelijke aanduidingen:

VRUCHTENSIROOP (letterhoogte minstens 4 mm).

kersen (letterhoogte minstens 3 mm).

Inhoud of Netto 0,75 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).

ANANASSIROOP (letterhoogte minstens 4 mm).

Inhoud of Netto 0,85 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).

< >