Vruchtensaus wordt in het Jam- en Limonadebesluit beschreven.
Het is vruchtensap, vruchten (geheel of in stukken verdeelde), gemengd met suikeroplossing, hieraan mag toegevoegd zijn: citroenzuur, hoogstens 0,2 % agar-agar of 0,2 % pectine. Als conserveeringsmiddel zijn toegestaan 75 mg zwaveligzuur en 250 mg benzoëzuur per kg gereed product. Vreemde stoffen mogen niet gebruikt worden, evenmin andere vruchten dan die op de verpakking in woord of afbeelding voorkomen. In vruchtensaus mag aanwezig zijn: hoogstens 45 % water, verder moet aanwezig zijn, minstens 45 % suiker en minstens 30 % vruchtensap. Alleen bij Ananassaus mag het vruchtensapgehalte 20 % bedragen. Het woord „vruchten” mag bij de aanduiding vervangen worden door den naam van de vrucht. Wanneer hiervan geen gebruik is gemaakt, moet de vruchtnaam onmiddellijk onder de wettelijke aanduiding bij wijze van vermelding genoemd worden.
Voorbeelden voor wettelijke aanduidingen:
VRUCHTENSAUS (letterhoogte minstens 4 mm).
aardbeien (letterhoogte minstens 3 mm).
Inhoud of Netto 0,8 liter (cijferhoogte minstens 4 mm).
KERSENSAUS (letterhoogte minstens 4 mm).
Inhoud of Netto 0,75 liter (cijferhoogte minstens 4 mm).