Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Vruchten (vervoer en bewaren)

betekenis & definitie

Vruchten (vervoer en bewaren) - Overal worden pogingen gedaan, om de eetbare vruchten te veredelen en ze aan bepaalde eischen te laten voldoen. Het resultaat is geweest een groote verbetering in de vruchtenkweekerij. Men heeft het belang van de vruchten voor de voeding eerst goed leeren kennen, sinds de resultaten van de studie over de vitaminen bekend zijn geworden. De vruchten worden door de kweekers systematisch beschermd tegen vijanden.

Insecten en andere kleine vijanden worden verdreven met vergiften (tabaksap of arsenicumverbindingen). Soms ook wordt een vergassing met blauwzuur toegepast om parasieten te weren. Nauwkeurige controle na afloop der bewerking zorgt er voor, dat de vruchten hiervan geen schade ondervinden. De meeste vruchten bevatten groote hoeveelheden water, ze zullen tijdens vervoer en opslag snel gaan rotten, dit vraagt een voortdurende controle. Het zijn bovendien levende objecten, ze rijpen dus na. Vruchten moeten geplukt worden in een zoodanig stadium, dat zij bij aankomst juist voldoende rijp zijn om geconsumeerd te worden, hetgeen natuurlijk veel zorg en vakkennis vraagt. Tijdens het vervoer heeft men dus rekening te houden met de ademhaling der vruchten en in verband daarmede met het vochtgehalte van de lucht, de meest gewenschte temperatuur, de ventilatie enz. enz. De sorteering van het fruit bij het verzenden is in den waren zin van het woord een „teer punt”.

Vooral in ons land valt in dit opzicht nog wel wat te verbeteren. Men koopt op veilingen dikwijls „op rot” d.w.z. er wordt verondersteld, dat een gedeelte bij het transport minderwaardig zal zijn gegeworden. Een rationeele verpakking moet licht zijn, om de vracht niet te hoog te maken, voldoende beschutting geven, met het oog op de kwetsbaarheid van het meeste fruit en goedkoop, omdat de kooper er na gebruik weinig aan heeft. Het retourneeren van emballage brengt altijd moeilijkheden met zich. Voor het luxe fruit is de sierlijkheid van de verpakking een kwestie van het hoogste belang. Ook in dat opzicht kan het Fransche fruit ons als voorbeeld dienen. Om versch fruit langeren tijd te bewaren, maakt men gebruik van koelpakhuizen en voor de verzending over groote afstanden van koelwagens en koelschepen. Vaak wordt het fruit voorgekoeld, voor dat het op temperatuur in de koelwagens komt.

Ook het opslaan in de koelhuizen vraagt weer aparte verzorging. Deze wisselt met iedere soort fruit. Een zeer goede methode van verzenden is in zijdepapier gewikkeld, omdat anders bij vervoer buiten het koelhuis water op het fruit neerslaat, wat de inleiding tot bederf kan beteekenen. Vele fruitsoorten bijv. sinaasappelen, grape-fruit en bananen zijn niet bestand tegen temperaturen dicht bij het vriespunt, ze kunnen alleen goed blijven bij hoogere temperatuur. Vooral in Noord-Amerika worden groote sommen besteed om deze koeltechniek tot volmaking te brengen. Nog altijd gaat jaarlijks voor een enorme waarde verloren, doordat het bederf niet tijdig geweerd kan worden. Ook in dat opzicht is het snelle inblikken van fruit als een ware uitkomst te beschouwen.

< >