Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Vossebessen

betekenis & definitie

Vossebessen zullen wellicht bij velen onbekend zijn. Ze zijn niet sappig en vaak hard van consistentie. In rauwen toestand zijn ze wrang van smaak, ten gevolge van het bevatten van looizuur. Ze kunnen gemakkelijk eenigen tijd bewaard blijven, zonder dat ze in bederf overgaan.

Eenerzijds is dat een gevolg van het gemakkelijk indrogen, maar ook conserveeren ze zich zelf, zooals dat ook met de vijg en de dadel het geval is. Vossebessen worden meestal als compote gebruikt. Het suikergehalte is bijzonder laag, dit bedraagt slechts 1,5 %, het zuurgehalte is vrij hoog. Ze zijn betrekkelijk slecht verteerbaar. Voor de suikerzieken zijn vossebessen van bijzondere beteekenis, omdat het suikergehalte miniem is. Vooral de Zweedsche vossebessen zijn bekend. De Amerikaansche soort is wel veel grooter, echter minder smakelijk.

Als fruit zijn ze van geringe beteekenis. Het gehalte aan vitamine C schijnt belangrijk te zijn. De gemiddelde samenstelling van versche vossebessen wordt als volgt opgegeven: water 89 %, eiwit 0,1 %, citroenzuur 2,4 %, suiker 1,5 %, ruwvezelstoffen 6,3 %, voedingszouten 0,1 %.

< >