Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Vleeschkeuring (merken van vleesch en slachtvee)

betekenis & definitie

Vleeschkeuring (merken van vleesch en slachtvee) - Vóór het slachten worden de dieren die goedgekeurd zijn, gemerkt en na de slachting wordt het vleesch van deze beesten op voorgeschreven wijze gestempeld. De levende paarden, ezels, runderen, schapen en geiten, die goedgekeurd zijn worden gemerkt met een ronden stempel waarin de hoofdletter G. Zijn ze voorwaardelijk goedgekeurd, dan worden ze gemerkt door twee loodrecht elkaar kruisende roode strepen op de lendenen. Varkens die goedgekeurd zijn worden voorzien van een oormerk, waarin de letter G is aangebracht. Zijn ze voorwaardelijk goedgekeurd, dan worden ze met de letter V in het oormerk aangeduid.

Goedgekeurd vleesch wordt gemerkt met een rechthoekigen stempel 6 bij 5 cm in paarsen onschadelijken merkinkt op het vleesch gedrukt. Hierop staat vermeld de naam van de gemeente waar het vleesch gekeurd is, de datum, maand en jaar en als onderschrift het woord „Goedgekeurd”. Voorwaardelijk goedgekeurd vleesch wordt gemerkt met een ronden stempel. Hierin staat vermeld: de naam van de gemeente, de datum, maand en jaar van keuring en als onderschrift de letter V.G. (voorwaardelijk goedgekeurd). Dergelijk voorwaardelijk goedgekeurd vleesch, moet of gesteriliseerd of gekoeld of ingezouten worden, ten einde op deze wijze geschikt gemaakt te worden voor menschelijk voedsel. Voorwaardelijk goedgekeurd vleesch, dat alleen in het klein en onder toezicht mag verkocht worden, wordt met een ellipsvormigen stempel gemerkt, waarin ook weer de naam van de gemeente, de datum, maand en jaar der keuring en de letters V.G.T. (voorwaardelijk goedgekeurd, toezicht). De bedoeling is het vleesch direct in de consumptie te brengen, dus niet in slagerswinkels, maar direct in handen van verbruikers. Daarom mag het ook niet meer dan bij 3 kg tegelijk verkocht worden; eveneens is het verboden te verkoopen aan menschen, die in het vleeschbedrijf werkzaam zijn.

Steriliseeren kan bijv. bevolen worden in verband met infectiegevaar, koelen of inzouten met het oog op het aantreffen van lintwormen, die bij deze bewerking ten gronde gaan. Wordt het vleesch afgekeurd, dan wordt het voorzien van een ruitvormigen stempel 5 bij 4 cm in tweeën verdeeld. Boven staat de naam van de gemeente vermeld en onder het woord „Afgekeurd”. Het afgekeurde vleesch wordt in bepaalde destructieinrichtingen vernietigd of door denatureeren met creoline, carbol, kalk of iets dergelijks onbruikbaar gemaakt. Het keuren geschiedt door daartoe bevoegde keurmeesters of hulpkeurmeesters.

Het vleesch van runderen, schapen en varkens wordt met paarsen stempelinkt gemerkt, dat van paarden, ezels en geiten met rooden stempelinkt. Resumeerende kunnen wij dus zeggen: Goedgekeurd rund-, schapen- en varkensvleesch wordt gemerkt met langwerpig vierkante stempels. Voorwaardelijk goedgekeurd vleesch van runderen, schapen en varkens wordt gemerkt met ronde en ovale stempels en afgekeurd vleesch van runderen, schapen en varkens wordt gemerkt met ruitvormige stempels (alles met paarsen stempelinkt). Voor paarden-, ezels- en geitenvleesch geldt dezelfde stempeling, maar uitgevoerd met rooden stempelinkt. Deze stempels moeten op vaste plaatsen afgedrukt zijn, zoo moet bijv. ook iedere tong gemerkt zijn.

< >