Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Koffie (werking)

betekenis & definitie

Koffie (werking) - De specifieke werking van koffie kunnen wij beschouwen als het gevolg van de aanwezigheid van twee bestanddeelen. Allereerst die van de coffeïne en aan coffeïne verwante stoffen en de werking van de aetherische koffieolie en andere roostingsproducten. Coffeïne is een verbinding, die reeds in kleine hoeveelheid toegediend, de eigenschap heeft het centrale zenuwstelsel te prikkelen, in 't bijzonder de dwarsgestreepte spierbundels. Dergelijke spierbundels veroorzaken de bewegingen van de organen, die niet aan onzen wil onderworpen zijn, bijv. van de hartspier.

Het hart zal dus bij gebruik van coffeïne sneller gaan kloppen, de polsslag neemt toe, de bloedvaten worden vernauwd en daardoor stijgt de bloeddruk. Ook bevordert coffeïne de afscheiding van urine. Deze invloeden geven een voldoende verklaring van de zeer specifieke werking van koffie. Wanneer door uitputting verslapping van de spieren is ingetreden, worden de zenuwen door koffie opnieuw geprikkeld. Het vermogen der spieren om zich opnieuw te contraheeren wordt tijdelijk geheel hersteld. Men ondervindt het aangename opwekkende gevoel, dat een kop sterke koffie na groote vermoeienis geeft.

De aetherische koffieolie en de andere roostingsproducten, werken bovendien prikkelend op reuk- en smaakzenuw en ondersteunen op deze wijze de specifieke werking van de coffeïne.

Bij dreigende hartzwakte, kan het toedienen van sterke koffie soms een wonderlijk resultaat hebben. Melk geeft met koffie een troebeling. Het zijn de eiwitten uit de melk, die met de coffeïne en met de looizuren onoplosbare verbindingen vormen. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid melk, heeft dus een grooten invloed op den smaak.

< >