Jam- en limonadebesluit (wettelijke eischen) - De eischen, welke aan jam- en limonade gesteld zijn, worden genoemd en omschreven in het Jam- en Limonadebesluit.
Het betreft de volgende artikelen (in alphabetische volgorde).
Alkoholvrije likeur, Appelstroop, Rinsche appelstroop, Alkoholvrije Bowl, Chocoladepasta, Huishoudappelsiroop, Rinsche Huishoudappelsiroop, Huishoudchocolade-pasta, Huidhoudgelei, Huishoudjam, Huishoudmarmelade, Huishoudontbijtgember, Huishoudperensiroop, Huishoudrhabarberjam, Jam, Kwast, Kwastsiroop, Limonade gazeuse, Limonadesiroop, Limonettesiroop, Marmelade, Most, Namaakappelsiroop, Namaakgelei, Ontbijtgember, Pasta ter bereiding van verschillende dranken, Pasta ter bereiding van namaakgelei, Perensiroop, Poeder ter bereiding van verschillende dranken, Poeder ter bereiding van namaakgelei, Puddingsaus, Rhabarberjam, Tabletten ter bereiding van verschillende dranken, Tabletten ter bereiding van namaakgelei, Tomatenpuree, Geconcentreerde Tomatenpurée, Vruchtengelei, Vruchtenjam, Vruchtenkwast, Vruchtenkwastsiroop, Vruchtenlimonade, Vruchten limonadegazeuse, Vruchtenlimonadesiroop, Vruchtenmarmelade, Vruchtenmoes, Vruchten op sap, Vruchten op siroop, Vruchten op water, Vruchtenpulp, Geconcentreerde Vruchtenpulp, Vruchtenpuree, Vruchtensap, Geconcentreerd Vruchtensap, Vruchtensaus, Vruchtensiroop, Vruchtensorbet en Zoete most. Deze verschillende conserven worden in afzonderlijke artikelen besproken, zoodat voor de bijzondere eischen aan elk product gesteld, naar het desbetreffend artikel verwezen kan worden, In dit verband zullen de algemeene eischen behandeld worden, waaraan alle waren, die in dit besluit genoemd worden, voldoen moeten. Allereerst gelden hier algemeene kwaliteitseischen. De waren mogen niet beschimmeld zijn of in gisting verkeeren, noch abnormaal zijn van geur, of smaak. Schimmeldraden of gistcellen mogen niet in ongewoon aantal aanwezig zijn, schadelijke metalen moeten eveneens afwezig zijn. Ondeugdelijke vruchten mogen niet verwerkt worden, de verschillende artikelen moeten in deugdelijken toestand verkeeren en deugdelijk van samenstelling zijn. De voorgeschreven benamingen moeten op de buitenzijde van alle verpakkingen duidelijk aangebracht worden. Een dergelijke aanduiding is bijv.
LIMONADESIROOP Citroen.
Het woord limonadesiroop is dan de „wettelijke aanduiding” en het woordje citroen wordt de „vermelding” genoemd. Indien verpakkingen gebruikt worden met een inhoud kleiner dan 5 liter, moet de aanduiding een letterhoogte hebben van minstens 4 mm en een lijndikte van minstens 0,5 mm. De vermelding moet in schrift worden aangebracht, dat minstens een letterhoogte heeft van 3 mm. Voor verpakkingen van 5 liter en grooter bedragen deze maten voor de aanduiding minstens een letterhoogte van 2 cm, bij een lijndikte van minstens 2 mm, voor de vermelding minstens 5 mm letterhoogte. Verder wordt in dit besluit de eisch gesteld dat op alle verpakkingen de inhoudsmaat vermeld moet zijn, voor vloeibare waren in liters, voor vaste waren in grammen (voor hoeveelheden meer dan 1 kg in kilogrammen). De letter- en cijferhoogte moet minstens 4 mm bedragen en de lijndikte minstens 0,5 mm. De afgeleverde hoeveelheid mag hoogstens 10 % meer zijn, dan op het etiket vermeld staat, nimmer echter minder. Ook deze inhoudsopgave moet duidelijk zijn en niet uit te wisschen.
Zij moet aangebracht zijn op hetzelfde vlak als de aanduiding en vermelding (dus niet onder op den bodem van de flesch ingesmolten, zooals bij medicijnflesschen het geval is). Deze opgave moet voorafgegaan worden van het woordje „Inhoud” of „Netto”. De hoeveelheid moet aangeduid worden met cijfers of letters die eenzelfde grootte hebben als de aanduiding (dus minstens 4 mm, en minstens 0,5 mm lijndikte. Verder is voorgeschreven, dat de vermelding van den naam der vruchten, niet duidelijker en niet vaker op de verpakking mag voorkomen, dan de officieele wettelijke aanduiding. Ten slotte is bepaald dat de „vermelding” dus de naam der vruchten slechts één keer op de verpakking mag voorkomen en wel minstens in de gestelde lettergrootte van 3 mm. Wanneer deze waren „gepasteuriseerd” of „gesteriliseerd” genoemd worden, mogen geen conserveeringsmiddelen aanwezig zijn. Waren, die gelijken op de in dit besluit genoemde waren en die ten doel hebben deze te vervangen, mogen slechts in den handel gebracht worden onder aanduidingen, die officieel zijn goedgekeurd.
(Hiervoor is dus een aparte ministeriëele goedkeuring noodig). Hierdoor wordt voorkomen, dat allerlei surrogaten in den handel gebracht zullen worden, die den verkoop van de in dit besluit genoemde waren zouden belemmeren.
De in dit besluit bedoelde waren, die kennelijk voor uitvoer bestemd zijn en niet aanwezig zijn in winkels, markten of andere verkoopplaatsen behoeven niet aan de gestelde eischen te voldoen.