Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Limonade gazeuse

betekenis & definitie

Limonade gazeuse - De drank wordt in het Jam- en Limonadebesluit beschreven.

Het moet zijn een oplossing van suiker met citroen-, wijnsteen-, of melkzuur, waaraan toegevoegd mogen zijn: een onschadelijke kleurstof, een natuurlijke vruchtenessence, zetmeelsiroop (glucose), een onschadelijk bindmiddel, vruchtensap, geheele of in stukken verdeelde vruchten, eibestanddeelen, eetbare oliën of vetten, plantendeelen, kruiden en specerijen of extract van specerijen. Vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn en conserveermiddelen mogen niet worden toegevoegd. Alleen de verwerkte vruchtensappen mogen de conserveermiddelen bevatten, die er volgens de Warenwet in voor mogen komen, (zie Vruchtensappen). Verder mag de drank koolzuur bevatten en een niet haemolytisch werkend schuimmiddel (zie Bier). Het suikergehalte moet minstens 8 % bedragen.

De wettelijke aanduiding moet luiden:

LIMONADE GAZEUSE letterhoogte minstens 4 mm). ANANAS (letterhoogte minstens 3 mm).

Inhoud of Netto 0,500 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).

De koopers mogen niet in de meening verkeeren, dat hier een natuurproduct afgeleverd wordt. Daarom mogen de woorden „le kwaliteit”, „prima”, „edel”of iets dergelijks op de verpakking niet voorkomen. Evenmin de woordjes: „echt”, „natuur", „fruit”, „ooft” enz. of aanduidingen (in woord of afbeelding) van vruchten, vruchtdragende gewassen, vruchtenteelt of de verwerking van vruchten. Indien de smaak of geur wordt aangegeven door den naam van een vrucht, dan moet deze onmiddellijk onder de wettelijke aanduiding vermeld worden. Verplicht is deze vermelding niet. Men kan den drank ook alleen „Limonade Gazeuse” noemen zonder nadere vermelding. Dit product wordt dus duidelijk onderscheiden van de „vruchten-limonade gazeuse”. Limonade gazeuse mag geconserveerd worden met 75 mg zwaveligzuur of 75 mg benzoëzuur per kg waar.

< >