Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Druivenkuur

betekenis & definitie

Druivenkuur - Ofschoon, voor zoover bekend, de druiven geen stoffen bevatten die bepaald tot bestrijding van een of andere ziekte worden voorgeschreven, volgt men — op medisch advies •—• toch vaak een zg. „druivenkuur”, voeding door een overvloedige hoeveelheid rijpe druiven, met (zooveel mogelijk) vermijden van vetten en meelspijzen. Een druivenkuur wordt aanbevolen tegen zwaarmoedigheid, tegen chronische opstipatie, tegen aambeien, kortom tegen de meest verschillende ziektetoestanden. De resultaten worden zeer gestimuleerd door een verblijf bv. in Meran (Tyrol), Montreux en Savoye. Overvloedig gebruik van druiven schijnt inderdaad een goeden invloed uit te oefenen op de gisting in de darmen.

Bovendien bevat het sap groote hoeveelheden wijnsteenzure zouten, die zwak laxeerend werken. Belangrijke hoeveelheden voedingszouten (phosphaten) zullen tijdens een druivenkuur door het lichaam worden opgenomen. De meeste patiënten die een druivenkuur willen volgen, beginnen met kleine hoeveelheden en klimmen op tot een dagelijksche hoeveelheid van twee kg en meer. Het overvloedig drinken na gebruik van veel fruit is niet alleen overbodig, maar kan ook gevaarlijk Zijn.

< >