of hydrosulfide, II2S, verbinding van zwavel met waterstof, een kleurloos gas, dat zeer sterk en onaangenaam riekt naar bedorven eieren. Wanneer het aangestoken is verbrandt het met een blauwe vlam tot zwayeldioxyde en water.
Is de toetreding der lucht niet voldoende, dan heeft er ontleding plaats; de waterstof oxydeert zich tot water en de zwavel zet zich als een fijn poeder tegen den wand der klok af. Z. is een giftig gas, en werkt zelfs in kleine hoeveelheden en met veel lucht gemengd schadelijk op de gezondheid. In water is het tamelijk goed oplosbaar; 1 vol. water lost bij 0° 4.37; vol. en bij 15° 3.23 vol. van dit gas op. Deze oplossing maakt blauw lakmoespapier rood en bezit den eigenaardigen reuk en smaak van zwavelwaterstof. Z. bevindt zich in de natuur in vulkanische gassen en opgelost in water in de zoogenaamde zwavelbronnen (Aken, Bentheim, enz.); het ontstaat bij de rotting van zwavelhoudende organische stoffen, zooals eiwit, en door reductie van sulfaten, tengevolge van de aanwezigheid van in omzetting verkeerende plantaardige en dierlijke lichamen (grachten te Amsterdam). De samenstelling van deze verbinding wordt gevonden door een stukje bladtin (stanniol) in een bekend volumen van het gas te verhitten; er vormt zich dan tinsulphide, terwijl de vrijwro,rdende waterstof dezelfde ruimte inneemt als het oorspronkelijke gas. 2 vol. of 34 gew. deelen zwavelwaterstof bestaan dus uit 2 vol. of 2 gew. deelen waterstof en 32 gew. deelen zwaveldamp.
Brengt men in het gas een platinadraad, die door een electrischen stroom tot gloeiing verhit is, dan wordt het ontleed in zwavel en waterstof; ook op die wijze kan men de samenstelling van zwavelwaterstof bepalen. Z. is een belangrijk herkennings- en scheidingsmiddel voo,r metalen. Leidt men Z. in een oplossing van een koperzout, wTaarbij eenige druppels zoutzuur gevoegd zijn, dan ontstaat een zwarte neerslag van kopersulfide. Leidt men daarentegen Z. in een oplossing van een ferrozout (ijzeroxydulezout), dan heeft er geen verandering plaats. Is het ijzerzout eene ferriverbinding (ijzeroxydeverbinding), dan wTordt het gereduceerd tot een ferrozout, onder afscheiding van zwavel.