hospitaal aan boord van een schip, eertijds zoo genoemd omdat het gewoonlijk in den voorboeg werd aangebracht. Aangezien goede ventilatie een eerste vereischte is en deze in het voorschip het gemakkelijkst te verzekeren is, verdient deze plaatsing dikwijls nog de voorkeur; verder liefst hoog in het schip om de gelegenheid te hebben op zee de patrijspoorten dikwijls open te kunnen houden.
Voor de schepen der fransche marine zijn door eene ministerieele circulaire van 27 Mei 1890 eenige beginselen reglementair voorgeschreven. Aangezien deze eene goede inrichting mogelijk maken, worden zij hier vermeld. Een hospitaal moet dan bestaan uit: a. het eigenlijke hospitaal voor de bedlegerige patiënten; b. een belendend verblijf voor hen die slechts vrijgesteld zijn van dienst; e. eene badinrichting; d. eene apotheek; e. eenige W.C.’s, Wat a. betreft moeten permanent eenige bedden gereed staan; dikwijls heeft men dan verder bovenkooien, welke scharnierend opgevouwen kunnen worden en slechts dan opgesteld worden als zij; gebruikt moeten worden. De deur moet 1 M. wijd zijn voor gemakkelijk transport. Ruimtemeet er zijn voor 2 % van de bemanning. Natuurlijk moet aan hygiënische eischen voldaan worden.
Gladde wanden die goed gereinigd kunnen worden, vloeren die geen water opzuigen; inrichtingen die lucht-afvoer en toevoer mogelijk maken zonder tocht, in verband met eene goed te regelen inrichting tot verwarming. De badinrichting moet zeer dicht hierbij gelegen zijn. Volgens de duitsche voorschriften voor landverhuizersschepen, van 14 Maart 1898, moet het hospitaal per 100 koppen van de opvarenden 10 M.3 luchtruimte hebben; voor eiken patiënt moet minstens. 5 M.3 luchtruimte aanwezig zijn. Aan boord van het stoomschip „Nieuw Amsterdam” (Holland—Amerika-lijn) is het hospitaal achter op het bovendek geplaatst; aan boord van het stoomschip „Fürst Bismarck” van de Hamburg—Amerika-lijn evenzoo. Aan boord van het stoomschip „La Champagne” van de Compagnie Générale Transatlantique vindt men op het tweede tusschendek aan bakboord vooruit een hospitaal voor vrouwen en symmetrisch aan stuurboord een voor mannen.