nerolioli, oranjebloesemolie, een welriekende etherische olie, welke vooral te Ragusa en in Zuid-Frankrijk bereid wordt en verkregen wordt door destillatie; de beste verkrijgt men nit versche oranjebloesems; eene tweede soort, oleum neroli bigarda, fr., bigardes fleurs, trekt men uit de vruchten van .citrus bigaradia macrocarpa en de derde, goedkoopste soort, oleum des petites graines, néroli surfin, fin, petit grains, wordt getrokken uit de bladen of onrijpe vruchten van den oranjeboom. De echte olie van Neroli is, nog versch zijnde, bijna wit, doch verkrijgt, wanneer zij ouder wordt, een roodgele kleur.
De reuk is zeer aangenaam en volkomen aan den oranjebloesem gelijk; de smaak is flauw bitterachtig en zweemt naar dien van den oranjeappel. Daar ter verkrijging van een pond olie 200 pond versche bloesem noodig is, is de echte N. zeer kostbaar. De N. behoort tot de fijnste reukwerken; men mengt ze onder welriekende waters, pomaden, zeep enz. Alleen de echte rozenolie kan, wat fijnheid van geur betreft, met de N. vergeleken worden.