een groote groep van organische verbindingen, die uit koolstof, waterstof en zuurstof bestaan, en waarin de beide laatste elementen in dezelfde verhouding aanwezig zijn als in water; zij hebben dus tot algemeene formule: CxH^On. De stoffen, die tot deze groep behooren, zijn in het plantenrijk zeer verbreid, en vormen een belangrijk bestanddeel van de voedingstoffen voor menschen en dieren.
Van de constitutie dezer lichamen is nog weinig bekend, de meeste vertoonen in hun scheikundig gedrag veel overeenkomst met multivalente alcoholen. Men verdeelt de K. in drie groepen: 1) rietsuiker, melksuiker, melitose, melegitose, mycose, 2) druivensuiker, vruchtensuiker, galactose, 3) zetmeel, glycogeen, dextrine, gom, inuline, cellulose, tunicine. De meeste dezer verbindingen oefenen een bijzonderen invloed uit op gepolariseerd licht, waarvan men partij trekt om ze van elkander te onderscheiden. Evenals wijnsteenzuur en eenige andere stoffen, bezitten zij de eigenschap om het vlak van polarisatie rechts of links te draaien; druivensuiker bijv. is rechtsdraaiend en vruchtensuiker linksdraaiend.