een suikersoort, C6 H12 O6, isomeer met druivensuiker en vruchtensuiker, ontstaat tegelijk met druivensuiker, bij de ontleding van melksuiker door verdunde zuren en bovendien uit vele gomsoorten. Zij kristalliseert in fijne naalden, die bij 168° smelten, en lost in water veel moeilijker op dan druivensuiker; zij is evenals laatstgenoemde stof een aldehydalcohol met de formule CH2 OH. (CHOH)4.CHO, doet ook het polarisatievlak van het licht naar rechts draaien en reduceert alkalische koperoplossingen. G. komt ook voor in de hersenen en wordt daarom ook wel cerebrose geheeten. Door reductie ontstaat de zeswaardige alcohol dulciet; bij oxydatie met salpeterzuur levert zij slijmzuur.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk