Gepubliceerd op 18-03-2021

Ernest solvay

betekenis & definitie

belgisch industriëel en geleerde, uitvinder van het ammoniaksodaproces, bekend als Solvayproces, geb. 1838, richtte in België en verschillende andere landen sodafabrieken op, en legde zich ook toe op het langs electrolytischen weg bereiden van chloorkalk; thans produceeren de werken der maatschappij Solvay en Co., (hoofdkantoren te Brussel) 60 pCt. van de geheele sodaproductie der wereld. 1893—1900 was S. lid van den belg. senaat. Te Brussel riep hij allerlei wetenschappelijke inrichtingen in het leven, o. a. de „Instituts Solvay”, waartoe behooren: het Institut de Physiologie (onder leiding van dr.

Paul Heger, bestemd voor onderzoekingen op het gebied der biologie en de electrophysiologie), het Institut de sociologie, (onder leiding van prof. Maxweiler en door den stichter bedoeld als een soort laboratorium voor leeraars en studenten die zich met maatschappelijke vraagstukken bezighouden; alle hulpmiddelen staan deze instelling ten dienste, o. a. allerlei statistische, economische en technologische verzamelingen), en de Ecole des Sciences politiques et sociales, die een faculteit der Brusselsche Universiteit vormt en in drie afdeelingen is gesplitst:1) Section des Sciences politiques; program: opleiding van jonge lieden tot diplomaten, publicisten en politici;
2) Section des Sciences économiques, voor degenen die zich bezighouden met economische vraagstukken, behandelt algemeene en bijzondere volkshuishoudkunde, staathuishoudkundige geschiedenis en aardrijkskunde, financiewetenschappen, kolonisatie en koloniale politiek, statistiek, arbeidswetgeving;
3) Section des Sciences sociales, ter voortzetting van studie op het gebied der sociologie, statistiek, demographie, biologie en haar verhouding tot de sociale wetenschappen, anthropologie, volkspsychologie enz.

De in deze instellingen verkregen resultaten in de physologie en sociologie zullen gepubliceerd worden in speciale organen, getiteld: „Instituts Solvay. Travaux de lTnstitut de Physiologie” en „Travaux de lTnstitut de Sociologie”; grootere werken zullen verschijnen in de „Bibliothèque de lTnstitut de Sociologie”.

< >