Negen pausen droegen lezen naam:
B. I (418—422), werd door keizer Honorius op den pauselijken stoel verheven, bestreed het Pelagianisme, geraakte met keizer Theodosius II in conflict over het bisdom Illyrië; hij kende het eerst den bisschop van Rome de waardigheid van hoofd der christenheid toe. Augustinus droeg hem zijn Quatuor libri contra duas epistolas Pelagianorum op; de r.katholieke kerk viert zijn gedachtenis op 25 October. -
B. II (paus van 17 Sept. 530 tot 8 Nov. 532)); op een kerkvergadering te Rome bestreed hij de pauskeuze, vaardigde een besluit uit, dat elke paus zelf een opvolger moest aanwijzen, stelde zelf Virgilius tot zijn opvolger aan, vernietigde dit besluit echter op een volgende kerkvergadering.
B. III (gewijd 19 Febr. 607, stierf nog hetzelfde jaar, was de eerste die den titel „algemeene bisschop der christenheid” voerde; hij belegde een concilie om de keuze der bisschoppen van Rome voor de toekomst te regelen.
B. IV (van 6ü8—7 Mei 615), onder zijn pontificaat werd het Pantheon te Rome in een kerk der christenen herschapen; hij had voorts een zeer onrustig bestuur.
B. V (gewijd 23 Dec. 619, overl. 25 Dec. 625); van dezen paus zijn een viertal brieven, betrekking hebbende op Engeland, opgenomen in de „Kerkgeschiedenis” van Beda.
B. VI, gekozen 11 April 896, overl. 15 dagen later.
B. VII, heette Franco, was kardinaal-diaken, werd in 974 tot paus gekozen door den invloed der Crescentius-partij, zag zich een maand later gedwongen Rome te verlaten, keerde in 983 terug, volgde in 985 Joannes XIV op, en slierf nog hetzelfde jaar, hetzij aan eene beroerte, hetzij door vergif.
B. VIII, Benedetto de Lifredo de Guatani, paus van 21 Dee. 1294 tot 11 Oct. 1303, geb. te Anagni, werd in 1281 kardinaal, door meerdere pausen voor belangrijke zendingen gebruikt, en volgde eindelijk Coelestinus op, had de hand in alle belangrijke gebeurtenissen die gedurende zijn pontificaat voorvielen, en beijverde zich de macht van den pauselijken stoel uit te breiden; hij voerde ook het Jubeljaar in. Toen hij koning Pilips IV van Frankrijk in den ban deed, beriep deze zich op een algemeen concilie en deed den paus intussc.hen door zijn kanselier Nogaret overvallen en gevangennemen; hij werd echter kort daarop weer bevrijd.
B. IX, Peter Tomacelli, paus van 1389 tot 1404, geb. te Napels, werd als opvolger van den schismatieken paus Urbanus VI gekozen, terwijl Clemens VII te Avignon regeerde; hij overleed 1 Oct. 1404; de geschiedenis van zijn pontificaat hangt nauw saam met die van het groote westersche schisma.