(Fr.: cinétique électrochimique; Du.: elektrochemische Kinetik, Elektrodenkinetik; Eng.: electrochemical kinetics, electrode kinetics) of elektrodekinetica, deel van de elektrochemie dat zich bezighoudt met de bestudering van elektrodereacties (uitwisseling van metaalionen en/of elektronen aan een elektrode, d.w.z. een grensvlak tussen een elektronengeleidende fase, bijv. een metaal, en een ionengeleidende fase, bijv. een elektrolytoplossing) en de factoren die daarop van invloed zijn.
Terwijl de elektrochemische thermodynamica de evenwichtstoestand van deze elektrodereacties bestudeert en de daarmee samenhangende evenwichtselektrodepotentiaal, houdt de elektrochemische kinetica zich bezig met de niet-evenwichtstoestand ervan. Deze wordt hierdoor gekenmerkt dat enerzijds de elektrodereactie verloopt met een zekere netto-snelheid die equivalent is met een zekere nettostroomdoorgang door het fasengrensvlak, en anderzijds dat de elektrodepotentiaal afwijkt van de evenwichtspotentiaal, gegeven door de vergelijking van Nernst (overspanning).De theoretische elektrochemische kinetica omvat o.a. de afleiding van het verband tussen reactiesnelheid (stroomdichtheid) en elektrodepotentiaal (overspanning) voor de eigenlijke ladinguitwisseling (de doorgangsreactie) en de invloed daarop van de aan de doorgangsreactie voorafgaande en de erop volgende reactiestappen (chemische reactiestappen, transportprocessen, kristallisatiestap), alsmede de invloed van de structuur van de elektrochemische dubbellaag. Een van de nieuwere ontwikkelingen is de toepassing van de quantummechanica op elektrodereacties (met name op de doorgangsreactie). Doel van het experimentele elektrodekinetische onderzoek is het ophelderen van de mechanismen van elektrodereacties (d.w.z. welke reactiestappen erin voorkomen en wat de snelheidbepalende stap is) en het bepalen van de kinetische parameters van de diverse reactiestappen, met name van de doorgangsreactie (standaard-reactiesnelheidsconstante; doorgangscoëfficiënt; activeringsenergie). Voor dit onderzoek zijn diverse stationaire en niet-stationaire onderzoekmethoden ontwikkeld.
Kennis van de principes van de elektrochemische kinetica is van belang voor alle toepassingen van elektrodereacties, zoals in galvanische elementen, elektrolyseprocessen, corrosieverschijnselen en elektrochemische analysemethoden.