Technische encyclopedie

Winkler Prins (1975)

Gepubliceerd op 23-12-2024

CITROENZUUR

betekenis & definitie

(Fr.: acide citrique; Du.: Zitronensäure; Eng.: citric acid), of 2-hydroxypropaan-1,2,3-tricarbonzuur, een driebasisch zuur, veel voorkomend in vruchten. Het is een kleurloze, kristallijne stof die gemakkelijk oplost in water; smeltpunt 153 °C.

Het zuur werd vroeger bereid uit citroensap; thans door gisting van koolhydraten met bepaalde stammen van Aspergillus niger. Citroenzuur is een grondstof voor de frisdrankindustrie, en wordt verder gebruikt voor o.a. het beitsen van weefsels, en in de geneeskunde.De citroenzuurcyclus of krebscyclus is een in vrijwel alle levende organismen voorkomende kringloop van metabolische processen, waarin koolhydraten, vetten en eiwitten langs verschillende wegen worden afgebroken tot azijnzuur. Dit kan zich in geactiveerde vorm met oxaalazijnzuur verbinden tot citroenzuur, dat in een aantal stappen, bestaande uit waterstofonttrekking en koolstofdioxide-afsplitsing, weer wordt omgezet in oxaalazijnzuur. Dit kan opnieuw condenseren met geactiveerd azijnzuur, enz. Het netto-resultaat van één volledige kringloop is de afbraak van azijnzuur tot koolstofdioxide en waterstof, dat langs de ademhalingsketen wordt overgedragen aan moleculaire zuurstof. Dit gaat gepaard aan de produktie van voor de levende cel bruikbare chemische energie (zie Bio-energetica).

< >