Technische encyclopedie

Winkler Prins (1975)

Gepubliceerd op 23-12-2024

BRANDEN

betekenis & definitie

(Fr.: brûler; Du.: brennen; Eng.: to burn), ook: roosten of roosteren (Fr.: griller; Du.: rösten; Eng.: to roast), het verhitten (meestal in een luchtstroom) van droge produkten tot een temperatuur waarbij bepaalde chemische omzettingen plaatsvinden. Zo vindt het branden (Eng.: to torrefy) van koffie bij ca. 200 °C plaats, waarbij uit suikers het bruingekleurde karamel ontstaat, en van cacaobonen bij

130...140 °C, waarbij o.a. aromatische stoffen ontstaan.

In de textieltechniek wordt onder branden verstaan het behandelen van over een wals gespannen, nog niet ontvette wollen of met wol gemengde stoffen in warm tot heet water om de eerst elastische wolvezel plastisch te maken en de spanningen, veroorzaakt door voorafgaande bewerkingen als spinnen en weven, op te heffen; daardoor zal de stof minder krimpen bij een dan volgend wasproces, wordt een sterke vervilting vermeden en krijgt de stof een gladder uiterlijk.

< >