Technische encyclopedie

Winkler Prins (1975)

Gepubliceerd op 09-12-2024

AQUARIUM

betekenis & definitie

een speciaal vervaardigd, kunstmatig onderkomen voor waterdieren, bestaande uit een metalen frame met ruiten; thans worden vaak ook volglasbakken gebruikt. Een aquarium kan vrijwel op iedere willekeurige plaats worden opgesteld, mits voorzien van speciale verlichtings-, verwarmings- en filterapparatuur.

Voor de verlichting wordt in de meeste gevallen een zgn. lichtkap boven de bak (het aquarium) geplaatst, voorzien van een aantal lichtpunten die naar behoeven kunnen worden ontstoken.

Voor de verwarming wordt een elektrisch dompelelement met thermoregulateur toegepast; de capaciteit wordt berekend op basis van 175...200 watt per 100 liter water. Een zgn. meterbak vraagt een apparaat van 500 W. De temperatuur moet voor het subtropisch aquarium tussen 20°C en 25°C liggen.

Voor de filtering van het water wordt filterapparatuur toegepast die dient om de natuurlijke zuivering van het aquarium water, die voornamelijk in de bodemgrond tot stand komt, te ondersteunen. Een van de belangrijkste reinigingsprocessen in de filterapparatuur is de bacteriële denitrificatie. Als men de verschillende lagen in het filter zodanig kiest, dat het water eerst van grof en daarna van fijn zwevend vuil wordt ontdaan, moet het enige lagen doorstromen; de filtermassa biedt een enorm oppervlak voor bacteriële reiniging. Voor deze grote filtermassa wordt doorgaans actieve kool gebruikt, maar in bepaalde typen filters kan ook met ander materiaal (bijv. zand) een relatief groot contactoppervlak worden verkregen.

Een ander belangrijk aspect van de filtering is het in beweging brengen en houden van het water, dat daardoor in innig contact met de atmosferische lucht wordt gebracht. Hierbij wordt een belangrijk deel van de overmaat opgelost koolstofdioxide aan deze lucht afgegeven, terwijl nieuwe zuurstof in het water kan doordringen.

In eerste instantie kan de ruitdikte worden bepaald door de hoogte van de bak; slechts bij zeer lange bakken gaat ook de lengte meespelen. De in de tabel aangegeven dikten zijn berekend op drievoudige zekerheid voor bakken tot 100 cm lengte; voor bakken van 100...150 cm moet de dikte worden genomen die correspondeert met 5 cm grotere hoogte dan de werkelijke, voor 200 cm lengte de dikte corresponderend met 10 cm grotere hoogte.

< >