‘Voor een paar honderd jaren zag men op de Binnen-Amstel een uithangbord voor een tapperij, op ’t welk een kop geschilderd was met een zeer geleerd uitzicht en verwarde haren, waarin 7 van muizen krioelde, en daaronder:
“In het Hoofd vol Muizenesten Is de wijn voor gelt ten besten” natuurlijk om de muizenesten te verdrijven.’ (Uithangtekens, Leiden, ongedat., deel 1, blz. 36)
In bovenstaand citaat komen de muizenesten die men zich in het hoofd kan halen ter sprake in het tweedelig populair-wetenschappelijk werk over uithangtekens dat ruim honderd jaar geleden door J. van Lennep en J. ter Gouw werd geschreven.
Muizenesten of muizenissen zijn tobberige en warrige gedachten. Het woord muizenis is afgeleid van het Middelnederlandse werkwoord muzen, dat peinzen of soezen betekende. Niet zeker is of het gebruik van het beeldender woord muizenest in de hier gebruikte betekenis ouder is dan het woord muizenis, of dat dit laatste woord juist tot muizenest werd vervormd.
In de Franse taal verwijst men om aan te geven dat iemand wat vreemd in het hoofd is niet naar het nest van een muis maar naar het ogenschijnlijk zinloos heen en weer hollen van de spin in de uitdrukking (uit de volkstaal) avoir une araignée dans le plafond (een spin in zijn bovenkamer hebben).