Domein is de benaming van een afgebakend onderdeel in het gehele toezicht veld waarop door een of meerdere inspecties en eventueel andere toezichthouders toezicht wordt gehouden.
Een domein is een afgebakend onderdeel van het gehele terrein waarop toezicht wordt gehouden. Meestal vindt de afbakening plaats langs de kenmerken van de groepen onder toezicht staanden. Een domein kan een bedrijfssector zijn (bijvoorbeeld de vleessector), een branche (horeca), een keten (jeugdzorg) of een groep semi- publieke instellingen (scholen, ziekenhuizen).
Domeinen zijn in dat geval groepen bedrijven of instellingen die vanwege een overeenkomstige situatie onder eenzelfde overheidstoezicht staan. In sommige gevallen wordt een andere afbakening gebruikt, zoals het wetgevings complex (bijvoorbeeld het domein gewasbeschermings- mid delen), of een geografische aanduiding (bijvoorbeeld de Noordzee of Schiphol).
Gebruik Verschillende rijksinspecties, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maken in hun interne organisatie gebruik van een indeling in domeinen. In principe wordt er per domein door de betreffende toezichthouders een toezichtarrangement opgesteld. Dat kan door één inspectie gebeuren, maar ook door inspecties die op dat domein samenwerken.
De domeinen vervullen vooral een belangrijke rol in de samenwerkingsprojecten van de Inspectieraad. Er zijn diverse gemeen- schappelijke domeinen bepaald (zoals voor afval, horeca, chemische industrie, Schiphol, recreatie en ziekenhuizen), waar het rijkstoezicht in gezamenlijk overleg, eventueel samen met andere toezichthouders, wordt georganiseerd. De terreinen waar meerdere rijks inspecties actief zijn en waar sprake is van relatief veel toezicht- last, krijgen voorrang.