Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Vos (maerten de)

betekenis & definitie

Vos (maerten de) - geb. omstreeks 1531 te Antwerpen en aldaar gest. 1603. Zuid-Nederlandsch schilder uit de Romanistische school. Leerling van Frans Floris, terwijl hij later een reis naar Italië maakte en te Rome en Florence werkte en vooral ook te Venetië bij Tintoretto. Het is bekend, dat hij voor dezen schilder de landschapsachtergronden maakte. Ook in Rome schijnt hij opdrachten voor enkele kerken te hebben gekregen.

In 1558 wordt hij weer in de gildeboeken van Antwerpen vermeld. Zijn stijl is typeerend voor de onder Italiaanschen invloed staande richting van het laatst van de 16de eeuw. In Antwerpen teruggekeerd, merkt men weinig meer van den invloed van zijn leermeester Tintoretto, al kan men in het algemeen zeggen, dat zijn coloriet dat eigenaardige doorzichtige licht vertoont, wat met gemengde halve kleuren wordt opgezet en speciaal eigen is aan de Venetiaansche school. Zijn vrouwenfiguren herinneren meer aan de leerschool, die hij doormaakte. M. de Vos behoort tot de beste Romanisten, die wij kennen, en genoot in zijn tijd groot aanzien, getuige de talrijke prenten, die naar zijn werken zijn gemaakt. Bij herhaling zijn zijn werken eenigszins nuchter van opzet en wat constructief van compositie ; toch moet men bedenken, dat deze academische school in dien tijd een dergelijk ideaal stelde.

In Holland kan men hem het best vergelijken met Maarten van Heemskerck, hoewel deze een grooter talent is. M. de Vos kan men leeren kennen in het Museum te Antwerpen, dat meer dan dertig werken van hem bezit, terwijl ook vele kerken in België altaarstukken van hem bewaard hebben. Litt. en opgave zijner werken bij Wurzbach, Niederl. Künstlerlexikon. Voorts R. Oldebourg, Die flämische Malerei im XVIIen Jahrhundert. (Handb. d. Kgl. Museen zu Berlin).

< >