Valeriaanzuren - C4H9COOH. -Men kent vier isomere v., waarvan het belangrijkste is het isovaleriaanzuur (CH3)2: CH.CH2.COOH, kpt 174°, s. g. 0.932, voorkomend in sommige plantendeelen, o. a. in den valeriaanwortel; ’t is een olieachtige, sterk naar rottende kaas riekende vloeistof, die vrij goed oplost in water. Om dit v. te bereiden destilleert men valeriaanwortel met water of wel men oxydeert amylalkohol met kaliumdichromaat en verdund zwavelzuur. De valeriaanzure amylester of amylvaleraat is een zeer aangenaam riekende vloeistof, die men gebruikt om aan suikerwerk een geur van appelen te geven.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk