Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Salade

betekenis & definitie

Salade - wordt in de groententuinen in verschillende vormen gekweekt. De voornaamste is wel de Kropsla (zie aldaar), doch buitendien treft men nog aan de Snijsla, de Molsla (zie aldaar), de Veldsla en de Bindsla. Eerstgenoemde behoort tot dezelfde plantensoort, die de kropsla oplevert. Zij wordt alleen op een andere wijze geteeld, n.l. dicht opeen gezaaid in bakken of op den open grond, zoodat de plantjes recht omhoog groeien en daarom snel een zekere lengte verkrijgen.

Zijn zij ± 5 c.M. hoog, zoo worden zij afgesneden en als s. gebruikt. Beteekenis heeft snijsla alleen vroeg in het voorjaar wegens haar snelle ontwikkeling. Is echter de kropsla eenmaal tegen een redelijken prijs verkrijgbaar, dan heeft de snijsla haar handelswaarde vrijwel verloren. Zij wordt dan ook niet in het groot verbouwd, doch komt vrijwel uitsluitend voor in de groententuinen voor eigen gebruik en in de warmoezerijen bij de steden. Veldsla is een heel ander gewas: het behoort tot de fam. der Valerianaceae en wordt — o. a. in Limburg — als een wintergroente geteeld. Daartoe zaait men in Augustus op leeg gekomen terreinen, die beschut liggen tegen Noorden- en Oostenwind. ’s Winters blijft het gewas zonder bedekking op het veld en wordt dan, of vroeg in het voorjaar geoogst.

In zachte winters kan de teelt vrij goedloonend zijn, doch bij strenge vorst, vooral als die vroeg invalt, komt er weinig van terecht. Er is ook nog een andere vorm van veldslateelt, waarbij het zaad heel dicht bijeen uitgezaaid wordt in warme bakken. De jonge plantjes groeien dan zeer snel en onderscheiden zich door hun dunne stengeltjes en waterrijke, teere blaadjes. De tuinders in de slatuinen van Amsterdam, die deze teelt veel beoefenen, brengen het product onder den naam van Vetsla in den handel. Onder Bindsla verstaat men een grove slasoort, die vóór het gebruik, evenals andijvie, moet worden opgebonden, teneinde de bladeren, door afsluiting van het licht, te bleeken. De teelt wordt in het buitenland, met name in België, veel beoefend, maar is in ons land vrij wel onbekend.

< >