Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Pemmican

betekenis & definitie

Pemmican, - 1) een mengsel van gedroogd of gerookt vleesch, vet en vruchten, vooral bij N.-Amerikaansche Indianenstammen algemeen bekend en in gebruik. Het woord is ontleend aan het Kri : pimikan = toebereid vet. Het gedroogde of gerookte vleesch wordt tusschen steenen fijngestampt en daarna vermengd met 33 % gesmolten vet.

Aan dit mengsel wordt gewoonlijk nog een zekere hoeveelheid gedroogde bessen toegevoegd. Het wordt in huiden zakken gestopt en kan, indien droog bewaard, verscheidene jaren goed blijven. In plaats van vleesch en vet gebruikt men in het hooge Noorden ook wel visch en vischolie.

2) een door Dr. Barncrop ingevoerd vleeschpraeparaat, dat direct met zout gegeten kan worden. Het bederft niet aan de lucht en bezit viermaal zooveel voedingswaarde als versch vleesch.

< >