Oppervlakteverbranding - een wijze van verbranding van gasvormige brandstof, ook bekend als vlamlooze verbranding, te danken aan de onderzoekingen van Prof. Dr. A. Bone (Londen), welke in hoofdzaak hierop neerkomt, dat het mengsel van brandstof en de noodige verbrandingslucht gevoerd wordt in een vuurvaste massa met zeer groot oppervlak. De o. berust op de theoretische overweging, dat de plaats van het verbrandingsoppervlak in een gasvlam bepaald wordt door de uitstroomingssnelheid, welke haar voorwaarts dringt, en de verbrandingssnelheid, welke de verbranding dichter naar de plaats van menging tracht te brengen. Nu wordt de laatste snelheid, zooals bekend was, sterk vergroot door vaste wanden, en voorn, door gloeiende vaste wanden.
Bone maakt hiervan gebruik in een constructie, welke schematisch door bijgaande figuur wordt weergegeven . C stelt voor een gastoevoerbuis, afgesloten door een poreus diaphragma A van hoog-vuurvast materiaal. Voert men daardoor een gas-luchtmengsel aan, dan zal dit in het algemeen boven A een gewone vlam B vormen. Weldra wordt echter het diaphragma warm, de verbrandingssnelheid stijgt bij A, de vlam trekt zich terug, en zal na eenigen tijd geheel in het diaphragma getrokken zijn. Men krijgt dan de geheele verbranding in de zeer kleine ruimte van A. Hierdoor reeds wordt een veel hooger temperatuur bereikt, dan in de gewone vlam het geval was. Bovendien wordt nog een zeer volledige verbranding verkregen, waardoor bijna geen overmaat lucht noodig is, hetgeen eveneens de temperatuur verhoogt.
Het principe is door Bone en zijn medewerkers uitgewerkt voor allerlei verwarmingsinstallaties, stoomketelvuren, moffel- en kroezenovens voor het smelten van metalen, verwarming van pannen voor het indampen van vloeistoffen, enz. Al naar het te bereiken doel treden in plaats van diaphragma's, buizen of mantels van poreus of fijn gekorreld materiaal. De voordeelen zijn: 1) hooge temperatuur, 2) laag brandstofverbruik, 3) de mogelijkheid, de hoogste temp. juist daar aan te brengen waar ze noodig is, 4) gelijkmatigheid der verwarming. Vooralsnog hebben de industrieele toepassingen sterk te kampen met onvolkomenheid van het vuurvaste materiaal, dat smelt, of zijn poreusiteit verliest, of op andere wijze verstopt. Worden deze bezwaren overwonnen, dan heeft de o. zonder twijfel een groote toekomst, zoowel in de industrie als voor het laboratoriumgebruik.