Oeral - 1) gebergte op de Oostgrens van Rusland, de montes Riphaei der klassieken; het langste meridiaangebergte van de Oude Wereld (68°30 tot 51° N.B., terwijl de Oostelijke uitlooper tot het Aral meer, 48° N.B., reikt). De eindpunten zijn 2642 K.M. van elkaar verwijderd. De breedte is in t N. niet meer dan 85 K.M., in ’t Z. 190 K.M., de kamhoogte 450 a 500 M. Men onderscheidt de Noordelijke of Samojedische, de Midden- of Werchoturische en de Zuidelijke of Basjkirische Oeral. De eerste is een woud- en ertsloos gebergte, waarvan de hoogste top, de Töl-Pos, bijna 1700 M. bereikt en dat een toendra-gebied vormt met dwergberken en moerassen.
De Midden-Oeral is het belangrijkst; groote rijkdom aan ertsen, vooral ijzer: de magneetijzerbergen Wissokaja Gora en de Blagodatj bij Nisjne Tagilsk; verder goud, zilver, koper, lood, platina; sinds eenige jaren zijn op de Westelijke helling steenkoolmijnen in exploitatie. Ten Z. van de bronnen der Oefa de Zuidelijke Oeral, de woudrijke drie ketens, die in zeven kleinere uitloopen. De hoogste top is de Yaman Tau, 1642 M. Tal van meren en zijrivieren van Tobol, Oeral en Karna. De Oeral bestaat uit oudere gesteenten. Van deze zijn van belang graniet en porfyr, amethyst en jaspis. In het midden en Z.O. van den Oeral liggen vele (vóór 1914) welvarende steden met overwegend Russische bevolking, die zich hier in verbind met de opbloeiende bergwerken en metaal-industrie, als gevolg daarvan weer ontstaan, gevestigd heeft: 1699 eerste groote ijzersmelterij, 1754 eerste goud, 1825 platina ontdekt.
De voornaamste plaatsen zijn: Jekaterinenburg en Slatoust, het Birmingham van den Oeral. Het klimaat is ruw: strenge winters en heete zomers: te Orenberg is ’t verschil in temperatuur 36° ’s zomers en —33° ’s winters. De vegetatie is hiermee in overeenstemming; drie regionen: woudsteppengordel; woudgordel: naaldhout; Alpine gordel, gelijkend op de Noorweegsche fjelden. Fauna: pelsdieren, beren. Zie M. Verstraete, L’Oural, études industrielles, (Parijs 1899).
2) de rivier op het N. deel van de Zuidelijke Oeral ontspringend; heeft onbeduidende zijrivieren, is 70 tot 160 M. breed, zeer vischrijk, alleen voor houtvlotten, de rivier afzakkend, geschikt; aan den mond vormt de Oeral een moerassige delta in de Kaspische Zee. Drie steden van eenig belang: Orenburg, Oeralsk, en aan den mond Goerjev.