Malta - ten Z. van Sicilië, eilandengroep waarvan M. hoofdeiland is, beslaat 305 K.M.2, dus bijna 1/3 van de prov. Utrecht; telt 230.000 inw. ; 75 per K.M.2 Het grootste eiland Malta is 237 K.M.2 Vorst is hier onbekend, de gemiddelde Januaritemperatuur 18°. Daardoor levert M. vroege aardappelen, zuidvruchten, vooral citroenen en sinaasappelen, maar moet voor de vrij dichte bevolking nog levensmiddelen invoeren. Nederl. consulaat.
Door de ligging tusschen het Oostelijk en Westelijkbekken der Middellandsche Zee is het zeer geschikt als steunpunt voor de vloot en daarom door de Engelschen in 1800 in bezit genomen. De bevolking is Italiaansch; haar taal wijkt wel voor ’t Engelsch, maar toen voor eenigen tijd de Engelschen trachtten de straatnamen van de hoofdstad La Valetta in ’t Engelsch te herdoopen, had dit onlusten ten gevolge, die hen van hun voornemen deed afzien. De haven is diep, maar te klein. — Geschiedenis. De eilanden waren reeds bewoond in ’t neolithische tijdvak, terwijl de voorwerpen, welke men gevonden heeft in de grafteekenen, wijzen op invloeden afkomstig uit Griekenland. In een latere periode vestigden zich hier Phoeniciërs, van wie afkomstig zijn de rotsgraven bij Notabile. Grieken verschenen op deze eilanden in de 8e eeuw, terwijl in de 6e eeuw de Carthagers deze eil. die zij Melite noemden, in bezit namen. Onder Rom. heerschappij gekomen na den len Pun. oorlog, werd ’t Christendom er gepredikt door den apostel Paulus.
In de vroege Middeleeuwen stonden de eilanden bloot aan invallen van Vandalen, Oost-Romeinen en Saracenen. Door de Noormannen werden ze in 1090 bezet en behoordenze van dat jaar af tot het koninkrijk Sicilië. In 1530 stond Karel V M. af aan de Johanniterorde, die tot 1798 in ’t bezit bleef van deze eil. en zich er staande wist te houden tegen de Turken. Door den grootmeester Jean de La Valette werd de hoofdstad La Valette gesticht (1566). In 1798 bezet door de Franschen, werden de eil. heroverd door de Napolitanen en Engelschen. Van 1800 af staan de eil. onder Eng. gezag.