Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 10-01-2019

Khosrau

betekenis & definitie

Khosrau, - naam van verschillende Perzische vorsten uit de dynastie der Arsaciden en Sasaniden. De vorsten der Arsaciden van dezen naam worden soms ook Osroes, of wanneer zij in Armenië heerschten Khusrav genoemd, maar kunnen gevoeglijk hier onvermeld blijven. Onder de Sasaniden zijn twee vorsten te vermelden, nl.

1) Khosrau i Anosjarwün, of in nieuweren vorm Noesjirwan, 531—578. Deze geldt voor den grootsten vorst der Sasaniden zoowel wegens gelukkige krijgsondernemingen tegen de Byzantijnen als wegens zijn zorg voor het binnenlandsch bestuur (regeling van het belastingwezen). Onder zijn regeering bloeiden kunsten en wetenschappen en werden Grieksche en Indische werken in het toenmalige Perzisch (Pehlevi) vertaald.
2) Zijn kleinzoon Khosrau II, bijgenaamd Parwiz 590—628, beklom den troon door hulp van den Byzantijnschen keizer Mauritius, tot wien hij had moeten vluchten wegens den opstand van Behram Tchoebin. Na de vermoording van dien keizer trad K. als wreker op en veroverde in eenige jaren bijna geheel Syrië, o. a. Antiochië, Damascus en Jerusalem, vanwaar hij het heilige kruis als zegeteeken wegvoerde. Zelfs Egypte viel in zijn handen, maar onder keizer Heraclius keerde de krijgskans, zoodat K. zelfs zijn hoofdstad Ctesiphon in den steek moest laten. Kort daarop werd hij op aanstoken van zijn eigen zoon Sjeroë vermoord.

< >