Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 10-01-2019

Karel (de kale)

betekenis & definitie

Karel (de kale), - naam van koningen van West-Frankenland. Karel de Kale, zoon van Lodewijk den Vrome, kreeg in 843 bij ’t verdrag van Verdun West-Frankenland. Aan zijn neef Pepijn moest hij bij ’t tractaat van St. Benoit Aquitanië afstaan (845).

Hoewel de geestelijkheid alle moeite deed tusschen de zoons van Lodewijk den Vrome een goede verstandhouding te scheppen, kon zij niet verhinderen dat Karel van West-Fr. en Lod. van Oost-Fr. samengingen tegen Lotharius van Midd.-Fr. Na den dood van Lotharius (855) veranderde dit en gingen Lotharingen en West-Fr. samen tegen Oost-Fr., dat steun zocht bij Italië, waardoor ’t geslacht der Karolingen in twee kampen was verdeeld. Zelfs kwam het in de jaren 858-860 tot een oorlog, waardoor Karel genoodzaakt was de vlucht te nemen, daar hij niet gesteund werd door de rijksgrooten. In 860 kwam de vrede tot stand. Na den dood van Lotharius II van Lotharingen (869), maakt K. zich meester van Lotharingen, maar moet bij ’t verdrag van Meersen (870) daarvan een deel afstaan aan Lodewijk van Oost-Frankenl. Kort daarop verovert K. Provence. Na den dood van Lodewijk II in Italië (875) wordt hij tot keizer gekroond. Tijdens zijn verblijf in Italië hebben invallen van Noormannen plaats, ten gevolge waarvan er ontevredenheid en opstand ontstaat in West-Frank.

In 877 sterft K. — Litt. : J. Calmette, La diplomatie Carolingienne (Bibl. Ec. Hautes Et. Sc. hist. et. phil. 135) — Karel de Eenvoudige, zoon van Lodewijk II den Stamelaar, geb. 879, werd door aartsb. Fulco van Reims in 893 tot koning gekroond, maar kon zich ondanks den steun van Arnulf van Oost-Frank., Reginaar van Henegouwen en Franco van Luik niet handhaven tegen Eudes van Parijs, wien hij, na door zijn bondgen. in den steek te zijn gelaten, in 897 een deel van West-Fr. moest afstaan. Eerst na den dood van Eudes (898) is hij koning van West-Fr. Veel te beteekenen heeft zijn gezag niet.

Onmachtig om de Noormannen uit zijn rijk te verjagen, moet hij met Rollo, den hoofdman der Noormannen, onderhandelen en dezen land afstaan (zie NORMANDIË) (911). In 912 roepen de Loth. grooten hem tot koning uit en weet hij zich te handhaven tegenover Koenraad van OostFrankenland. In 922 komen de rijksgrooten in opstand tegen Karel, die zich niet staande kan houden en zelfs in gevangenschap geraakt van Herbert van Vermandois (923), die hem eerst opsluit in Chateau Thierry en later in Peron'ne, waar hij in 929 sterft. — Litt.: Eckel, Charles le Simple (Bibl. Ec. Hautes Et. Sc. hist.).

< >