Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 10-01-2019

Kappertjes

betekenis & definitie

Kappertjes, - een in de keuken gebezigde kruiderij, bestaande uit de bloemknoppen van Capparis spinosa uit de streken langs de Middelandsche Zee, speciaal uit Zuid-Frankrijk. Ze bestaan uit 4 kleine kelkblaadjes en 4 bloemblaadjes, meestal nog met een stukje steel er aan. Na het plukken worden ze in de zon verflensd, gesorteerd en ingelegd in zout en azijn, welke laatste eenige malen wordt ververscht. In Frankrijk onderscheidt men in afdalende kwaliteit: nonpareilles, surfins en capucins of capots.

De kleinste, jongste knoppen zijn het best (4 m.M. klein, 10 m.M. groot). De Italiaansche zijn nog grooter. K. worden dikwijls bedriegelijk helgroen gekleurd. Goede k. zijn meer olijfgroen. Behalve in zout en azijn, worden ze ook in olie geconserveerd. In plaats van de echte k. worden in Holland en Duitschland ook de bloemknoppen van de Bezembrem en van de Dotterbloem (Caltha) en in Italië de geheele, onrijpe vrucht van de Capparis als k. verkocht.

< >