Invertsuiker, - mengsel van gelijke moleculen glucose en fructose, dat ontstaat door de inwerking van zuren of van het enzym invertase op saccharose (rietsuiker). Daar de fructose sterker linksdraaiend is dan de glucose rechtsdraaiend, bezit de i., in tegenstelling met rietsuiker, linksdraaiïng. Er is dus bij de splitsing van rietsuiker een omkeering (inversie) van de draaiïngsrichting opgetreden. — Honig is een natuurlijk voorkomende i. Bij het bewaren scheidt i., die een kleurlooze stroop vormt, glucose af. I. wordt gebruikt om wijn te verbeteren, bij de champagne- en likeurbereiding en als kunsthonig.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk