Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-01-2019

Glasklokken

betekenis & definitie

Glasklokken - Hieronder verstaat men in de groenteteelt glazen voorwerpen, die ongeveer den vorm hebben eener torenklok zonder klepel en waarvan de middellijn op het wijdste gedeelte 42 c.M., de hoogte 35 c.M. bedraagt. Men gebruikt de g. als hulpmiddel bij het kweeken van groenten en vindt ze voornamelijk in Frankrijk, doch ook in Engeland. In de omstreken van Parijs komen uitgestrekte groentenvelden voor, die geheel met g. bezet zijn, soms in een aantal van meer dan 10.000 stuks bij elkaar. Ook in ons land heeft men, enkele jaren geleden, de glasklok ingevoerd.

De eerste proeven heeft men er mede genomen in de veenkoloniën, n.l. te Hoogezand en te Sappemeer. Het groote voordeel, dat zij in de groenteteelt oplevert, staat in verband met haar gemakkelijke verplaatsbaarheid. Daardoor is men in staat achtereenvolgens verschillende artikelen in één jaar te vervroegen. Gewoonlijk begint men met vroege bloemkool of kropsla, die dan reeds in Januari onder de g. wordt uitgeplant. In April kunnen deze artikelen de hulp van het glas wel missen, waarna de klok op pas gezaaide stamboonen wordt overgebracht. Omstreeks half Mei kan ze van daar worden verplaatst naar pas uitgepote augurken en in Juni dienst doen, om jonge tomatenplanten aan den groei te brengen. In plaats van de hier genoemde, kan men ook andere, overeenkomstige groentensoorten uitkiezen, doch steeds wordt het zóó geregeld, dat verschillende opeenvolgende groenten met behulp van de g. door haar moeilijkste periode worden gebracht.

Het geheel kweeken eener groentensoort onder glasklokken, zooals dit in kassen en bakken geschiedt, is niet in gebruik. Men onderscheidt nog 2 soorten van glasklokken, n.l. met wit en met licht groen glas. De eerste fabriceert men in ons land, de laatste in Frankrijk. Daar de g., en vooral de witte, veel licht doorlaten, neemt de lucht er onder al spoedig eene hooge temp. aan. Vandaar, dat zij veel moeten worden gelucht. In Mei en Juni is het bovendien gewenscht de lichtsterkte wat te verzwakken door het glasoppervlak aan de zonzijde te bestrijken met een pap van water of melk met krijtwit.

< >