Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 19-01-2019

Ezelinnenmelk

betekenis & definitie

Ezelinnenmelk - samenstelling volgens J. König, als gemidd. van 25 analyses:

gemiddeld. hoogste. laagste.

water 90.12 % 91.11 % 88.03 % vet 1.37 „ 2.82 „ 0.11 „ eiwit 1.85 „ 3.08 „ 1.01 „ melksuiker 6.19 „ 6.50 „ 4.85 „ zouten 0.47 „ 0.78 „ 0.31 „ Het gehalte aan vet, eiwit en zouten is lager dan dat van koemelk, d. e. t. bevat ze meer suiker dan de laatste; de smaak is dan ook opvallend zoet. De reactie ten opzichte van lakmoes is alkalisch. In Italië, Spanje en Z.-Frankrijk wordt ze veel gedronken; in het bijz. in Frankrijk geldt ze als zeer geschikt voor de voeding van zuigelingen. Het vetgehalte is echter veel lager dan dat van moedermelk. Bij de oude Romeinen gold e. als een middel ter verhooging van de schoonheid. Van Poppaea, de vrouw van Nero, wordt verteld, dat ze op haar reizen steeds 500 ezelinnen meevoerde om zich in de melk daarvan te kunnen baden.

< >