Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 19-01-2019

Exportslachterij

betekenis & definitie

Exportslachterij - een slachterij, waar runderen, schapen en varkens worden geslacht voor den uitvoer naar Engeland of Duitschland. Vroeger werden de dieren levend uitgevoerd, doch daar dit met het oog op de bestrijding van besmettelijke dierziekten bijna steeds in alle landen verboden is, heeft zich de vleeschoxport ontwikkeld. Er zijn de laatste 15 a 20 jaar een aantal groote e. ontstaan, vooral op de havenplaatsen als Harlingen, Hoek van Holland en Vlissingen, doch ook op Oostelijke grensplaatsen en op gunstig voor het vervoer gelegen plaatsen midden in het land. In navolging vooral van Denemarken tracht men in ons land coöperatieve exportslachterijen op te richten om de veehouders direct de voordeelen van den export te doen genieten, knoeierij uit te sluiten en de veeteelt te wijzigen zoodanig, dat dieren geproduceerd worden, voor export bijzonder geschikt.

Twintig jaar geleden is reeds zulk een groote coöperatieve exportslachterij opgericht te Winterswijk. Deze is om verschillende redenen niet blijven bestaan. Nu zijn sedert enkele jaren weer coöperatieve exportslachterijen opgericht en worden in enkele provinciën pogingen daartoe gedaan. In Friesland, Drente, Gelderland wordt het meest coöperatief geëxporteerd.

Het vleesch voor export bestemd kan van rijkswege gekeurd en van een goedkeuringsmerk voorzien worden. Zie EXPORTKEURING.

< >