Esthland of Estland (Estonia), door de Esten zelf Eestimaa (= grensland) of Meie-maa ( = ons land.) genoemd, door de Letten Iggaun Senna, is gelegen aan de Z.-kust van de golf van Finland. Tot 1918 was het een Russische prov.. waartoe ook de archipel behoorde, waarvan Dagö het grootste eiland is (het naburige Ösel behoort tot Lijfland.) Het heeft met de eilanden een oppervlakte van ruim 20.000 K.M2. De bodem is vlak, langs de kust en langs het Peipus-meer niet hooger dan 30 M. en in ’t binnenland nergens hooger dan 160 M. Het geheel is een morenelandschap met vele meren, moerassen en zwerfblokken. Op sommige plaatsen ligt zand en klei op de glaciale gesteenten.
Het klimaat is koud, vooral in den winter; de vochtige W.winden hebben een gunstigen invloed. De gem. temperatuur aan de kust is in den zomer 15°, in den winter —4.8°; de jaartemperatuur 4.6° C. — De landbouw beschikt over 16, 6 % van den bodem; 41,7 % is weiland, bijna 19 % is met wouden bedekt. De voortbrengselen van den landbouw zijn voldoende voor het land zelf. De producten zijn: rogge, haver, gerst, aardappelen en verder tarwe, boekweit, hennep, hop, vlas, groenten. De veeteelt is van belang, vooral de paardenfokkerij. Ofschoon de nijverheid nog niet veel beteekent. komen toch fabrieken voor langs de Narowa (met watervallen) en in de kustplaatsen. In het binnenland destilleerderijen; katoennijverheid te Kranholm, verder wol-, meel- en papierfabrieken, zaagmolens, ijzer- en machinefabrieken. Aan de kust visscherij vooral van ansjovis.
De voornaamste havens zijn Reval, Baltisch Port, Hapsal, Koenda en Dagö, die trouwens alle zeer lijden onder de concurrentie van Kroonstadt. Uitgevoerd werden voor 1914 graan, vlas, brandewijn, visch, huiden, vleesch en boter. Reval, de hoofdstad, heeft invoer van ruwe katoen. Een belangrijke spoorweg gaat van St.-Petersburg naar Reval en W.waarts tot Baltisch Port, Z.-waarts naar Lijfland, van Taps naar Joerjev (Dorpat). — De bevolking bestaat uit Esten (366 000), Russen (1800), Duitschers (1600), Zweden (5.800) en Joden. Totaal 451.700 inw. 96 % heeft den Lutherschen godsdienst. De Russische invloed nam in den laatsten tijd toe. De E. maken ook een deel der bevolking van Lijfland uit. Hun taal (Estnisch) behoort tot de Finsch-Oegrische groep van de Oeral-Altaïsche taalfamilie en is nauw verwant met het Finsch.